Uštedite na grijanju i hlađenju vaše kuće


Uštedite na grijanju i hlađenju vaše kuće 


Štedljivi sistem grijanja, hlađenja i snabdijevanja toplom vodom za hotele, privatne kuće i apartmane u Crnoj Gori.

Generalni direktor kompanije:
 
Sisteme na bazi toplotne pumpe u Crnoj Gori ugrađujemo već 6 godina. Toplotna pumpa je dizajnirana tako da radi skoro bez prekida. Uz njenu pomoć se zagrijava voda, a prostorije se hlade tokom ljetnjeg i griju tokom zimskog perioda. Rashlađenost i toplota dobijene na takav način su najkomfornije.  
 
Princip po kojem radi toplotna pumpa je „prenošenje“ toplote sa jednog mjesta na drugo. Ona ne proizvodi toplotnu energiju, nego je prenosi spolja u kuću, a po potrebi i u suprotnom smjeru.
 
Da bi se dobio 1 kWh toplotne energije potrebno je potrošiti svega 200-250 Wh. Za potrebe grijanja i hlađenja kuće površine 100m2 dovoljna je toplotna pumpa snage od samo 2,5 kWh.
 
Prednosti korišćenja toplotne pumpe:
• niska potrošnja električne energije,
• bezbjednost,
• grijanje vode u bojleru kroz hlađenje kuće,
• minimalni troškovi održavanja,
• dugačak rok eksploatacije.
 
Ljeti toplotna pumpa „prenosi“ toplotu iz unutrašnjih prostorija u bojler, što uz hlađenje prostorija obezbjeđuje i besplatnu toplu vodu. Ušteda na računu za struju, koja se koristi za grijanje i hlađenje kuće od 100 m2 za porodicu od 4-5 članova, iznosi oko 3000 eura godišnje.

Štedljivi sistem hlađenja prostorija i grijanja tople vode za hotele i apartmane u Crnoj Gori
 

Hoteli u Crnoj Gori uglavnom rade u ljetnjem periodu, što znači da:
• grijanje soba nije potrebno,
• hlađenje je obavezno,
• potrošnja tople vode je povećana.
 
Idealno rješenje je grijanje vode kroz hlađenje prostorija. U takvom slučaju najbolja solucija je povezivanje toplotne pumpe i centralnog bojlera.
Toplotna pumpa je efikasno rješenje i za jednostavno grijanje vode. Na primjer:

 
Hotelu u Sutomoru, koji ima 40 soba, ugrađen je sistem centralnog grijanja vode koji se sastoji od bojlera od 1000 litara i toplotne pumpe električne snage 2,5 kW.
 
Obično bi u takvoj situaciji bilo potrebno 40 bojlera snage od po 60 kWh. Instaliranje takvog sistema grijanja vode bi koštalo 40 x 80 eura = 3200 eura, dok bi račun za struju u toku ljetnje sezone iznosio   40 x 20 eura x 4 mjeseca = 3200 eura. Ukupno za prvu godinu – 6400 eura.
 
Naš štedljivi sistem je koštao 4100 eura, dok su troškovi struje u toku sezone iznosili 600 eura. Ukupno za prvu godinu – 4700 eura.
 
Naš sistem se isplatio nakon prve godine korišćenja.

Da bismo mogli izračunati procjenu, potrebno je  da nam date sljedeće podatke: površinu kuće/stana i za šta tačno vam je potrebna pumpa  – grijanje zimi/hlađenje ljeti/grijanje tople vode.
 
 
 

Štedljivi sistem hlađenja prostorija i grijanja tople vode za privatnu kuću u Crnoj Gori

 
U privatnoj kući u Petrovcu površine 180 m2 instaliran je kompletan sistem, naime:
– topli podovi u svim prostorijama osim spavaćih soba,
– rashladni uređaji u svim prostorijama gdje je hlađenje potrebno,
– bojler za toplu vodu,
– dvije toplotne pumpe snage 7,2 i 10,4 kW toplote ili hladnoće.
 


 
Sistem grijanja funkcioniše na sljedeći način: u prostorijama sa toplim podovima grijanje se vrši preko njih, a tamo gdje nema toplih podova – griju rashladni uređaji. Toplotna pumpa prati temperaturu u bojleru i po potrebi prebacuje se na bojler i zagrijava vodu ovom „jeftinom“ toplotom.
Rashlađivanje u kući se vrši samo preko rashladnih uređaja. Usmjeravajući protok energije toplotne pumpe izvlače toplotu iz kuće, hlade je i usmjeravaju na grijanje vode u bojleru. Na takav način dok se kuća rashlađuje ukućani dobijaju i skoro besplatnu toplu vodu.
Instaliranje ovakvog štedljivog sistema koštalo je:
dvije toplotne pumpe – 5600 eura
topli podovi – 5100 eura
rashladni uređaji – 4200 eura
sistem grijanja vode – 1300 eura
Ukupno:16 200 eura
Ušteda troškova za struju u poređenju sa „običnim“ sistemom grijanja/hlađenja na bazi struje je oko 3000 eura godišnje.

Da bismo mogli izračunati procjenu, potrebno je  da nam date sljedeće podatke: površinu kuće/stana i za šta tačno vam je potrebna pumpa  – grijanje zimi/hlađenje ljeti/grijanje tople vode.

Štedljivi sistem hlađenja prostorija i grijanja tople vode za stan u Crnoj Gori

 
Najjednostavniji sistem koji se sastoji od jedne male toplotne pumpe snage 5kWh i jednog rashladnog uređaja instaliran je u Baru u stanu na trećem spratu devetospratnice.

 

Stan ima jedan veliki dnevni boravak spojen sa kuhinjom, površine 50m2 i malu spavaću sobu. Sistem grijanja/hlađenja ispočetka je planiran za potrebe dnevnog boravka i kuhinje, zato što je u spavaćoj sobi već bila instalirana klima.
 
Cijena postrojenja je iznosila 1400 eura, dok je instalacija vlasnike koštala još 450 eura, dakle ukupni trošak je iznosio 1850 eura.
 
Potrošnja električne struje nakon instaliranja sistema je iznosila 0,9 kWh. Tokom hladnih zimskih i vrelih ljetnjih mjeseci, kada je potrošnja bila velika, sistem je radio oko 15 sati dnevno. Što znači da je mjesečna potrošnja iznosila 0,9 kWh x 15h x 30 dana = 405 kW.
 
Uz cijenu od 10 centi  po 1 kWh, grijanje odnosno hlađenje je mjesečno koštalo 40 eura.
 
U slučaju „običnog“ sistema grijanja, bilo bi potrebno 3 radijatora na struju od po 1,5kWh, a oni sa instaliranjem koštaju 280 eura. Troškovi grijanja bi u takvom slučaju iznosili 4,5kWh x 15h x 30 dana = 2025 kW, odnosno 202,5 eura mjesečno.
 
Razlika u investicijama iznosi 1570 eura i isplatila bi se u toku 7-8 zimskih mjeseci, odnosno u toku 2-3 godine. 
 
Što znači da bi se sistem isplatio već za 3 godine, pri čemu je potrebno uzeti u obzir da štedljivi sistem tokom ljetnjih mjeseci vrši i rashlađivanje stana, pa stoga nema potrebe kupovati klima uređaje.

Da bismo mogli izračunati procjenu, potrebno je  da nam date sljedeće podatke: površinu kuće/stana i za šta tačno vam je potrebna pumpa  – grijanje zimi/hlađenje ljeti/grijanje tople vode.